Apotheek Hoog Lede

"Persoonlijke service en aandacht voor iedereen"

Apotheek Hoog Lede is gevestigd in het gelijknamige medisch centrum in Vlaardingen.

Wij geloven dat U de beste zorg verdient! Om dit aan U te geven, willen wij het anders en beter doen. In een tijd van automatisering, digitalisering en massaproductie vergeten wij niet dat het om de individuele patiënt draait en dat niemand hetzelfde is. Bij ons in de apotheek kunt u echte persoonlijke en passende zorgverlening verwachten.

Hierdoor kunnen we betere zorg bieden en bieden we vaak oplossingen waar anderen alleen problemen zien.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

ocrelizumab

Ocrelizumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het remt de ontsteking en beschadiging van de beschermende laag rond de zenuwen.

Artsen schrijven het voor bij Multiple Sclerose (MS).

Wat doet ocrelizumab en waarbij gebruik ik het?

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag rond zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelsstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen aanvalsgewijs optreden of continu aanwezig zijn. Aanvallen worden ook wel ‘schubs’ genoemd. Bij ‘Relapsing Remitting’ MS (RRMS) treden perioden van aanvallen op, afgewisseld met perioden van herstel.

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog. Met de behandeling probeert de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen.

Om schubs te voorkomen schrijft de neuroloog bij MS meestal eerst glatirameer of interferonen voor.  Als deze niet voldoende helpen, kan de neuroloog in een paar situaties ocrelizumab voorschrijven. Dit wordt de eerste dagen vaak gecombineerd met methylprednisolon, of met een combinatie van paracetamol en een anti-allergiemedicijn.

Werking
Ocrelizumab remt de werking van bepaalde witte bloedcellen die de ontsteking van de buitenste beschermlaag van de zenuwen veroorzaken. Ocrelizumab kan MS niet genezen. Het kan wel het aantal schubs verminderen. Ocrelizumab kan ook sommige symptomen van MS vertragen of stoppen.

Effect
Het kan enige maanden duren voor u het effect merkt. U heeft dan minder vaak een schub.

Lees meer over multiple sclerose (ms) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Heftige reactie op het infuus, direct of binnen 24 uur na het infuus. U kunt dan last krijgen van onder andere koorts, hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, moe zijn, lage bloeddruk, blozen, misselijkheid, een gezwollen gezicht, piepend ademhalen of kortademigheid.

    Deze infuusreacties komen het vaakst voor bij het eerste infuus. Als het gebeurt tijdens een infuus, moet het infuus meteen worden gestopt. Om een infuusreactie te voorkomen kan de arts medicijnen voorschrijven om van tevoren te gebruiken. Dan heeft u minder last van deze klachten. Het gaat dan om de pijnstiller paracetamol, medicijnen tegen allergie, en bijnierschorshormonen (corticosteroïden). 

  • Meer kans op infecties, zoals verkoudheid en griep. Ook herpesinfecties, buikgriep, luchtweginfecties, ontsteking van de bijholten, en ontsteking van het oog (conjunctivitis) kunnen zelden ontstaan.

    Infecties ontstaan eerder omdat de lichaamseigen afweer minder is. Krijgt u koorts of merkt u dat u dat u een infectie heeft, raadpleeg dan altijd uw arts. 

Onbekend hoe vaak het voorkomt

  • Te weinig witte bloedcellen in het bloed (neutropenie). U kunt last krijgen van keelpijn, koorts en kleine wondjes in de mond. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

    Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. Bij te weinig witte bloedcellen wordt u sneller ziek.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ocrelizumab gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of er in uw medicijn een van die werkzame stoffen zit, kunt u zien in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Sommige vaccins mag u niet gebruiken. Ocrelizumab zorgt ervoor dat deze vaccins minder goed werken en verhoogt de kans op bijwerkingen ervan. Dit geldt bijvoorbeeld voor bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
    Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Dit is zo bij influenzavaccin, tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts of apotheker. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. U kunt dit medicijn daarom beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Bespreek met uw arts of apotheker een betrouwbare anticonceptiemethode tijdens het gebruik van ocrelizumab en tot en met 12 maanden nadat u bent gestopt met dit medicijn.
Gebruikt u dit medicijn en bent u al zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Dit medicijn wordt door een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis gegeven. Dit wordt via een infuus gedaan.
Na het infuus wordt u nog 1 uur in de gaten gehouden. Dit omdat er een heftige reactie op het infuus kan zijn (zie Bijwerkingen).

Wanneer?
Na uw eerste infuus krijgt u het tweede infuus 2 weken later. Hierna krijgt u uw volgende infuus na 6 maanden.

Hoe lang?
U krijgt ocrelizumab zolang het een goed effect heeft op uw ziekte.